Onnodige maximering hypotheek

Volgens de Raad van State is een daling van de maximale hypotheek onnodig. Het kabinet wilde een daling tot honderd percent van de woningwaarde als hypotheek om zo de goedkoopste hypotheekrente te bekomen.

de goedkoopste hypotheekrente van de hypotheekverstrekkerHet doel van de maximering is het financieel systeem te stabiliseren door de steeds hogere schuldenlast van de burger te verlagen. De Raad van State denkt niet dat een daling het beoogde doel zal bereiken en dat het daarom onnodig is.
Er zijn al veel strikte afspraken met de sector, de verstrekkers van hypotheken hebben ook al een zorgplicht.  Hierbij komt nog dat de overheid de hypotheekschulden kan beïnvloeden door gebruik te maken van de rente aftrek en de Nederlandse Hypotheekgarantie.

Het plan was om de maximering door te voeren vanaf januari 2013 en zo langzaam aan de maximering te laten dalen tot 100 percent van de woningwaarde. Indien dit door gaat stelt de raad, is er kans dat de maatregel de groei van de huizenmarkt verder gaat vertragen door de aanvullende kosten voor de koper omdat zij een duurdere hypotheek afsluiten zullen moeten.

standard