Consumptief krediet

Een consumptieve lening is een begrip voor kredietvormen die meestal worden gebruikt voor het aanschaffen van slijtbare artikelen. De meest voorkomende consumptieve kredieten zijn:

Vooral auto’s, bruin- en witgoed worden bekostigd met consumptief krediet, tegenwoordig worden ook reizen hiermee betaald.

Witgoed

Witgoed is een begrip om huishoudelijke apparatuur met aan te duiden. Hieronder verstaan we vaatwassers, wasmachines, koelkasten, strijkijzers en nog veel meer. Het heeft de naam witgoed gekregen omdat de kleuren van deze apparatuur overwegend wit zijn.

Bruingoed

Bruingoed is de tegenhanger van witgoed (samen met grijsgoed). Dit begrip wordt gebruikt om elektronica aan te duiden dat te maken heeft met beeld en geluid. Onder bruingoed verstaan we radio’s televisietoestellen, computers* en meer. De naam bruingoed komt omdat deze toestellen vroeger meestal bewaard werden in houten kasten.

* Computers kunnen soms ook onder grijsgoed vallen.

De meeste consumptieve kredieten hebben een clausule voor kwijtschelding bij overlijden. Bij hypotheken is dit niet aanwezig waardoor de schuld vaak overgaat op de nabestaanden. Het is mogelijke om deze gratis kwijtschelding om te ruilen voor een lagere rente.

Doorlopend Krediet of Persoonlijke lening

Een doorlopend krediet past het best bij een leenbehoefte, dit zorgt ervoor dat u altijd wat extra geld achter de hand hebt om te kunnen kopen indien nodig. Als u van plan bent een een auto te kopen heeft u een betaalbehoefte, het is één afbetaling en dan heeft u geen extra geld meer nodig.

Dus bent u van plan om uw huis te renoveren en daarbij een nieuwe vaatwasser of televisie te kopen. Dan bent u het voordeligst met een doorlopend krediet. Indien u van plan bent om een éénmalige aankoop, zoals bijvoorbeeld een auto, te kopen. Dan komt de persoonlijke lening u het voordeligst uit.

Huurkoop

Huurkoop is een krediet waarbij u maandelijks afbetaald en aan het einde van de looptijd u het eigendomscertificaat ontvangt. Dit wordt vaak verward met leasen, bij leasen is het optioneel om het artikel over te kopen, bij huurkoop gebeurt de eigendomsoverdracht van rechtswege.

standard